dimarts, 29 de març del 2022

El lèxic del blat al Comtat…

 …I A LES COMARQUES VEÏNES, COM ARA L’ALACANTÍ, L’ALCOIÀ, LA MARINA, EL VINALOPÓ…

El lèxic del blat al Comtat. Portada del llibre

EL BLAT, UN MÓN DESAPAREGUT

L’Associació El Rentonar, projecte Soc de Poble, de La Torre de les Maçanes té el goig de presentar- vos El lèxic del blat al Comtat …I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó… de Josep Vicent Cascant i Jordà.

Aquest llibre que teniu a les mans és un estudi antropològic lingüístic sobre el món del blat al Comtat i, per extensió, de la resta de territoris on se n’ha produït tradicionalment.

L’autor vol descriure tot el cicle vital del blat (des de la sembradura a la batuda des del punt de vista tradicional), com també la seua transformació en farina als molins i concloure així l’estudi d’antropologia lingüística de la trilogia mediterrània al Comtat.

Aquest estudi, doncs, es divideix en sis parts: en primer lloc, l’autor se centra en el cicle vital del gra, des de la sembradura fins la batuda. Tot seguit, descriu les varietats de blat tradicional que s’ha conreat al Comtat (assolacambresardito…). Posteriorment, detalla la transformació del blat en farina. A continuació, estudia el lèxic específic d’aquest camp semàntic, tant del camp com del molí, com també les varietats del blat. Posteriorment, fa referència a frases fetes, refranys, locucions que parlen del blat (…de moliner fugiràs, però de lladre no t’escaparàs…), com també curiositats i menjars (blat picatcoques de batrecançons de batre…), al Comtat o a la resta del domini lingüístic. Finalment, en presenta les conclusions i la bibliografia consultada.

Amb El lèxic del blat al Comtat …I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó…presentem el tercer i darrer volum de la trilogia mediterrània al Comtat i, per extensió, a la resta dels territoris de parla catalana. El primer és El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó…; i el segon és El lèxic del raïm i del vi al Comtat …I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó… publicats també per la nostra associació.

En fi: l’autor descriu una manera d’entendre el món molt vinculada a la terra completament desapareguda i vol promoure un turisme de qualitat que valore les zones rurals que estan molt orgulloses de ser de poble.

Associació El Rentonar, projecte Soc de Poble

VISTA EN FORMAT DE REVISTA DIGITAL, PER A PANTALLA GRAN

Enllaç al format de revista digital: https://www.yumpu.com/s/EAm9HKlrVy6oY75w

COM VEURE I/O COMPRAR EL LLIBRE EN PAPER?

El lèxic del blat al Comtat. A Amazon

VÍDEO: EL BLAT I ELS MOLINS DE FARINA (1988)

Enllaç al vídeo: https://youtu.be/VBzEBQq_4LA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada